Nyhetsbrev november 2013 | VW Stockholm

VW laddar inför vintern

2013-10-31

Enligt en ny ranking är Volkswagen AG det företag i världen som investerar mest pengar i forskning och utveckling. Det är det amerikanska konsultföretaget Booz & Company som har presenterat sin årliga världsranking. Listan toppas för första gången av Volkswagen-koncernen som forskade för 11,4 miljarder dollar under 2012. Det motsvarar ungefär 77 miljarder kronor och 9 000 anställda inom Volkswagen-koncernen arbetar med forskning och utvecklingsfrågor. Förra året toppades listan av Toyota, men nu har den japanska tillverkaren knuffats ned till sjätte plats. Enligt den tyska affärstidningen Handelsblatt är det framförallt satsningar på elbilar, hybrider och åtgärder för att minska koldioxidutsläpp som forskningen handlar om hos biltillverkarna.

1. VW Group: 11,4
2. Samsung: 10,4
3. Roche: 10,2
4. Intel: 10,1
5. Microsoft: 9,8
6. Toyota: 9,8

Detta är naturligtvis något vi som jobbar med Volkswagen är oerhört stolta över. Och en av frukterna av den investeringen är att Volkswagen nu skriver ett nytt kapitel inom E-Mobility med vår första helt eldrivna serietillverkade bil – nya e-up! Under oktober månad har vi haft premiärvisning och provkörningar på vårt showroom vid Norrmalmstorg. Implementering av infrastruktur bl.a. i form av laddstationer samt utbildningar av behörig personal pågår för fullt på våra anläggningar. Priset på e-up! blir 266 500 kr och vi ser fram emot när det första bilarna kommer till Sverige inom kort.

 


 

En modell som redan kommit till Sverige med storm är kombiversionen av nya Golf ”Golf Sportscombi”, som lanserades i Sverige i september. I förra ”Fleet Update” från augusti skrev vi att den var en förväntad storsäljare på den svenska marknaden. Och vi kan med glädje konstatera att både försäljning och mottagande möter upp oerhört starkt mot förväntningarna. Eller som man skrev i senaste numret av Teknikens Värld (nr 22-13) ”-En självsäker vinnare och en våt dröm för alla småbarnsföräldrar”

 


 

Apropå barnfamiljer så fortsätter Volkswagen att stötta Bris i deras viktiga arbete. För att Bris, Barnens Rätt I Samhället, ska kunna fortsätta att nå ut med sin viktiga information stöttar Volkswagen med bilar och Bris ombud kommer i fortsättningen att ta sig fram på vägarna i Passat Variant 2.0 TDI 140 4Motion.– Volkswagen är ett populärt bilmärke bland barnfamiljer, och det känns helt rätt för oss, eftersom vi arbetar för att föra fram barnens röst. Samarbetet betyder mycket för oss, säger Kattis Ahlström, generalsekreterare på Bris.

 


 

En annan av våra fyrhjulsdrivna modeller som tagit sig fram i rasande fart under året är Polo R WRC. Volkswagens framgångar i årets säsong av FIA World Rally Championship (WRC) är enastående. Det tyska teamet har vunnit samtliga tre titlar under sitt debutår; förarnas och kartläsarnas mästerskap samt konstruktörmästerskapet. Sedan WRC startade har ingen annan tillverkare lyckats vinna ett mästerskap under sitt första år. Volkswagens prestationer har överträffat alla förväntningar och att vinna tre titlar i sitt debutår med Polo R WRC är Volkswagens största prestation hittills inom motorsportens värld. Världsmästarbilen kommer nu även som en gatversion i begränsad upplaga.

 


 

Nu när vintern står för dörren så är ju just 4-motion ett svårslaget alternativ om man vill ta sig fram säkert i snö, slask och när vägarna är rena lervällingen. Cross Caddy är en ny häftig specialversion av Volkswagens minsta transportbil Caddy – och den finns även som trendig och rymlig personbil. Fyrhjulsdrift, rappa motorer, generös utrustning och raffinerad speciallackering är modellens främsta kännetecken. Cross Caddy har antingen 110 hk och 6-växlad manuell låda eller 140 hk och 6-växlad DSG-automat. Och den är självfallet alltid fyrhjulsdriven!

 

Under hösten har vi också haft äran att fira en jubilar. Volkswagen Transporter har nämligen fyllt 65 år. Redan 1948 började ritningarna av den första Transportern ta form utifrån en skiss som gjordes året innan. En transportbil som nu tillverkats i mer än 10 miljoner exemplar och som med sitt unika utseende stått modell för en mängd uppföljare. I samband med att vi firar födelsedagen erbjuder vi också jubileums-priser på hela Transporter-sortimentet.

 


 

Nu i vinter startar byggnationen av en ny Volkswagen-konceptanläggning i Smista som kommer att drivas av Volkswagen Stockholm. Volkswagen fortsätter att utvecklas starkt på den svenska marknaden och för att möta en allt starkare efterfrågan i den expansiva Stockholms-regionen inleds nu byggnationen av en helt ny försäljnings- och serviceanläggning i Smista. Med sina 5500 kvadratmeter kommer den nya byggnaden att bli den största fristående Volkswagen-anläggningen i norra Europa byggd enligt det så kallade modularkonceptet.

Miljöaspekten har varit central i planeringen och fastigheten kommer att få en så kallad ”Green Building Standard”, tack vare bland annat effektiv och optimerad energiförbrukning och återvinning. Den nya anläggningen är också anpassad för försäljning och service av Volkswagens kommande elbilsmodeller. Byggstarten sker nu och vi räknar med invigning under fjärde kvartalet 2014.